štvrtok 26. marca 2015

RANUNCULUS. ISKIERNÍK.

Iskierník ázijský sa stal základom pre vyšľachtené druhy, ktoré sa používajú vo floristike.Pôvodný druh rastie v oblastiach, kde sú suché a horúce letá a jar je chladná a vlhká. Väčšina odrôd iskierníka /latinsky ranunculus/ nemá presný názov.  
V obchodoch sa kupujú podľa fabry kvetov, napríklad: žltý, ružový, červený, oranžový a pod. V súčasnosti existujú aj fŕkané alebo dvojfarebné odrody. Vďaka pestrej škále farieb ich preto môžeme vysádzať do záhonu samostatne. Nepotrebujú ďalší druh pre vytvorenie farebnej kombinácie. Ak však chcete mať záhon z viacerých druhov rastlín doporučujeme najmä veternice, nezábudky či neskoro kvitnúce druhy tulipánov. Hľuzy sadeníc vysádzame do pôdy v apríli, do hĺbky cca päť centimetrov. Vysádzame ich na slnečné miesto prípadne do polotieňa. Pôda musí byť výživná a priepustná /sú náročné na pôdu, preto treba dbať aby sa splnili dané podmienky/. Počas kvitnutia rastliny pravidelne zalievame a hnojíme. Odkvitnuté kvietky striháme aby nevysiľovali rastlinu. V polovici leta už nehnojíme, rastliny začínajú ukladať živiny na zimné obdobie. Iskierníky nie sú úplne mrazuvzdorné. Znesú teplotu maximálne do -10 stupňov celzia. Na zimu rastlinky prikrývame tkaninou alebo čečinou. 

Červený ranunculus v kombunácii s červenou veternicou/sasankou/.
/zdroj obrázka: Kvetinový ateliér Peony/

Rôzne farby iskierníkov. Iskierník symbolizuje kúzlo, pôvab, čaro.
/zdroj obrázka: http://www.bloglovin.com/blogs/
designsponge-1221?blog=1221&post=1781731695&viewer=true/

Inšpirácia ako môže vyzerať Vaša svadobná kytica, v ktorej bude ranunculus.
/zdroj obrázka:http://www.brides.com/wedding-ideas/wedding-flowers/2011/09/colorful-bouquets-at-every-price-point#slide=10/


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára